Απέφυγε την βλακεία παρά ψάξε για ευφυΐα

Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να προσπαθείς να αποφύγεις το λάθος παρά να προσπαθείς να κάνεις το σωστό. Στο παρακάτω άρθρο οι Farnam Street συνοψίζουν αρκετά καλά αυτό το mental model.

Σε γενικές γραμμές, στα περισσότερα που κάνουμε είμαστε ερασιτέχνες και καθώς οι ερασιτέχνες “παίζουν για να χάσουν” οφείλουμε να το έχουμε στο μυαλό μας και να προσπαθούμε να μην χάσουμε!.

Εκτός από τα παραδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο, κλασσικό επίσης παράδειγμα είναι και το σκάκι, στο οποίο μέχρι πριν το υψηλό επίπεδο αν αφήνεις τον αντίπαλο να “ξεδιπλώνει”” το ταλέντο του έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις επωφελούμενος από τα λάθη του.

Αυτό το mental model έχει ενδιαφέρον και σε επίπεδο συστημάτων όπου μπορεί το βέλτιστο να είναι πολύ πιο πολύπλοκο και δύσκολο να εντοπιστεί. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο κλάδος της φαρμακευτικής που έχει σαν κυρίαρχο σλόγκαν το “Do no harm”. Ή η διαχείριση ομάδων με ανθρώπους όπου το να απομακρύνεις για λίγο άτομα που είναι σε κακή μέρα είναι πιο ευεργετικό στην ομάδα από το να προσπαθείς να βρείς βέλτιστες λύσεις, για παράδειγμα σε έναν αγώνα μπάσκετ.