Μαθαίνοντας μια καινούρια κλίμακα - part I

Μιας και υπάρχει λίγος παραπάνω χρόνος στο σπίτι σκέφτηκα να γράψω τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνω μια καινούρια κλίμακα ή mode. Καταρχάς ελπίζω να βοηθήσει εμένα στην συστηματικοποίηση της μελέτης καθώς είναι ακόμα work in progress. Οι σημειώσεις αυτές είναι επηρεασμένες από τα μαθήματα με τον Γρηγόρη Ντάνη.

Έστω λοιπόν ότι θέλω να μάθω την C dorian.

Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να θυμηθώ τις θέσεις τις C minor πεντατονικής στις 5 βασικές θέσεις. Οι βασικές αυτές θέσεις προκύπτουν παίζοντας την C πεντατονική αρχίζοντας από την C στις εξής θέσεις:

Με βολεύει να το βλέπω εποπτικά και έτσι

C dorian pentatonic positions

Στις παραπάνω θέσεις εφαρμόζω την C dorian.

C dorian positions

Τα τετράφωνα ακόρντα της C dorian είναι: Cm7 Dm7 EbM7 F7 Gm7 Ahalf-dimished7 BbM7

Από τα παραπάνω ακκόρντα προκύπτουν και τα arpegions στις ανάλογες θέσεις:

C dorian argegios 1

C dorian argegios 2

Οι παραπάνω θέσεις μπορούν να παιχτούν με διάφορους τρόπους, από πάνω προς τα κάτω ή ανάποδα ή μόνο μια οκτάβα ή ανεβαίνοντας σε μια θέση κατεβαίνοντας στην διπλανή και οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή μπορείτε ή θέλετε να εφαρμόσετε.

Μια ιδιαίτερα καλή παραλλαγή είναι να μπλέκεις ένα arpegio με την κλίμακα. Δηλαδή σε μια θέση, ας πούμε στην θέση της C στην 5η χορδή να ανεβαίνεις με το arpegio της Cm7 και να κατεβαίνεις παίζοντας την κλιμακα από το G πάλι στην C.

Μια ακόμα άσκηση που βοηθάει στην κατανόηση του χάρτη μιας κλίμακας είναι να παιξεις την κλίμακα σε κάθε χορδή ξεχωριστά.

C dorian single string

Ενδιαφέρον έχει το μοτίβο των 3 νοτών ανά χορδή. Δηλαδή ξεκινώντας από την 6η χορδή να παίζεις την κλίμακα κάθετα με τον περιορισμό των 3 νοτών σε κάθε χορδή.

C dorian 3 notes

(έπεται συνέχεια)

Αναφορές

Dorian Mode