Φερτά Υλικά, χειμώνας 2022

Το πρώτο τεύχος από τα Φερτά Υλικά

Ξεκινώντας τις επισκευές

Από την μακρινή εποχή της ίδρυσης του Çatalhöyük, του πρώτου οικισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουν περάσει αρκετές χιλιάδες χρόνια. Τόσα περίπου χρειάστηκαν για να ξεπεράσει ο πληθυσμός των πόλεων εκείνον της επαρχίας.

Urbanization

Σύμφωνα με το wikipedia ο ρυθμός δεν θα σταματήσει:

Wikipedia

Συμπεράσματα από το project Skroutz Plus

To Skroutz Plus είναι ένα project που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 (σε πιλοτική φάση τότε) και αφορά ένα πρόγραμμα παροχών προς όσους χρήστες του Skroutz πληρώσουν ετήσια συνδρομή. Για την ώρα η σημαντικότερη παροχή είναι η επιδότηση των μεταφορικών. Ο δικός μου ρόλος στο έργο ήταν η αρχική έρευνα, το αρχικό πλανάρισμα, το bootstrap στις προϊοντικές ομάδες και η συμμετοχή στην core ομάδα του Plus μέχρι σήμερα.

Αυτή την στιγμή, στο πρόγραμμα είναι γραμμένοι πάνω απο 50 χιλιάδες χρήστες και ο ρυθμός εγγραφής φαίνεται να είναι σταθερός. Χωρίς να προβώ σε κανένα πανηγυρισμό, είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει το ίδιο καλά στο μέλλον και δεδομένων των επεκτάσεων που σκεφτόμαστε θα αποτέλεσει ένα σημαντικό εργαλείο για τις αγορές στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Από την πλευρά των χρηστών, το έργο βγήκε δημόσια αρχές Ιουνίου του 2021 και τέλος Νοέμβρη του ίδιου έτους λανσαρίστηκε η δεύτερη έκδοση. Πρακτικά η διαφορά μεταξύ των εκδόσεων αφορά μια αλλαγή στα μεταφορικά και θα αναπτυχθεί παρακάτω γιατί έγινε και τι αφορά.

Από πλευράς Skroutz, έναν οργανισμό με πάνω από 600 άτομα, στο project συμμετείχαν μέχρι και 7 διαφορετικές ομάδες και η core ομάδα αποτελείται από 10 άτομα περίπου.

Όντας στον οργανισμό για περίπου 10 χρόνια, αυτό που βλέπω στα χρόνια να συντελείται είναι ότι η κλίμακα ενός οργανισμού επιβάλλει ανάλογη κλίμακα και στην μικρότερη μονάδα που μπορεί να επηρεάσει δραματικά τον οργανισμό. Και αυτο είναι το πρώτο σοβαρό συμπέρασμα.

Όταν αλλάζει κλίμακα ένας οργανισμός αλλάζει κλίμακα και η μικρότερη μονάδα που μπορεί να τον επηρεάσει δραματικά.


Στα 10 άτομα ένα άτομο έχει σημαντική επιρροή. Στα 100 άτομα, μια ομάδα ατόμων. Στα 1000 άτομα, μια συνεργασία 10 ομάδων έχει πολύ σημαντική επιρροή. Στην τελευταία κλίμακα, οι πιθανότητες ένα μόνο άτομο, χωρίς συνεργασίες, να καταφέρει να έχει πολυ μεγάλη επίδραση είναι ελάχιστες.

To οποίο συμπέρασμα μας οδήγει αυτόματα στην εξετάση των τρόπων με τους οποίους πολλές ομάδες μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά. Καταρχάς, ας φανταστούμε το σενάριο στο οποίο η εταιρεία ανακοίνωνε σε 10 ομάδες ότι θα μετείχαν στο έργο. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι τώρα θα το κουβεντιάζαμε ακόμα! Σε κάθε βήμα του έργου πρέπει να μετέχουν λοιπόν μόνο οι απαραίτητες ομάδες και να μην εμπλέκονται όλοι σε όλα. Το οποίο μας οδηγεί στο ερώτημα, ποιό ειναι το πρώτο βήμα ενός πολύπλοκου έργου. Πέρα από κάθε αμφιβολία, απαιτείται γενναίος χρόνος για σοβαρή έρευνα, καταγραφή όλων των αποριών, ζύμωση και σκέψη.

Το πρώτο βήμα μιας πολύπλοκης συνεργασίας είναι η γενναία έρευνα και η σκέψη αν έχει αξία όντως να μπει κανείς στον κόπο για κάτι τέτοιο.


Walk in your shoes

Επίσης παλιά ιδέα που δεν προχώρησε με Timetrap.

Mp3

Song in A major

Ένα απλό τραγουδάκι σε A major

Mp3