Συγκέντρωση και προσοχή

Το τελευταίο διάστημα είμαι αρκετά προβληματισμένος με το πόσο διασπαστικά λειτουργούν στην προσοχή μου και την συγκέντρωση οι οθόνες και τα εργαλεία που χρησιμοποιώ.

Προβλήματα

Πλάνο

Ο στόχος μου είναι να είμαι offline και offscreen όσο περισσότερο μπορώ.

Καταρχάς, αναφορικά με την χρήση του τηλεφώνου, θέλω να έχω ένα bare minimum και simple smartphone experience. Έχω βάλει ένα πρώτο στόχο να έχω μισή ώρα screen time μέσο όρο την ημέρα. Πήρα απόφαση να σβήσω chat apps που δεν χρησιμοποιώ, π.χ. το signal καθώς και apps που κάνω υπερβολική χρήση χωρίς λόγο, π.χ. twitter. Επίσης πειραματίζομαι με τα notifications να μην είναι τόσο επιθετικά.

Σχετικά με το chat apps, χρησιμοποιώ το Slack μόνο για την δουλειά και δεν μπαίνω σε άλλα workspaces πάρα μόνο αν υπάρχει λόγος. Το messenger και το viber τα έχω μόνο για συμβατότητα με ανθρώπους που θέλω να έχω επαφή και χρησιμοποιούν αυτά τα apps. Συγκεκριμένα για το Slack στην δουλειά, έχω κάνει mute όσα κανάλια είναι πιο χαμηλά στο ενδιαφέρον μου και για να μην χοροπηδάνε τα κανάλια, έχω κλείσει το dropdown των καναλιών.

Σχετικά με τον browser δεν μου επιτρέπω να έχω πάνω από 7 tabs. Όπου μπορώ θα κάνω χρήση του Tefter καθώς και του Chrome extension Omni

Αποφάσισα να ενημερώνομαι 1 φορά την ημέρα από τα sites που χρησιμοποιώ για ενημέρωση. Εκτός από τα ενημερωτικά sites τότε είναι που θα μπαίνω και σε social - εκτός και αν υπάρχουν γεγονότα που πρέπει να απαντήσω - σε κάποιο message κτλ κτλ.

Όλα τα mailboxes θα τα ελέγχω μια φορά την ημέρα, κάθε πρωί. Για την δουλειά πειραματίζομαι ανά δίωρο.

Θα καταγράψω την όποια πρόοδο σε αυτό το post σε εβδομαδιαία βάση.