Skip to content

Closer to reality

Published: at 12:00 π.μ.

Θα προσπαθήσω να καταγράψω τις σημαντικότερες ιδέες, παρατηρήσεις και ερωτήσεις που θέτει ο φυσικός David Deutsch στο βιβλίο του “The beginning of infinity”, χωρισμένες ανά κεφάλαιο. Εδώ αναλύεται το δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο “Closer to reality”.

Βασικές ιδέες

Κανείς δεν είναι ποτέ σίγουρος, φυσικά.

Το να αισθάνεσαι ασήμαντος επειδή το σύμπαν είναι τεράστιο έχει την ίδια λογική με το αισθάνεσαι κατώτερος επειδή δεν είσαι αγελάδα. Το σύμπαν είναι το σπίτι μας και όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα.

Οι υπολογιστές δεν μπορούν ή δεν έχουν την ενδοσκόπηση που έχει ο άνθρωπος κοιτώντας τα αστέρια.

Ο Thomas Edison είχε πει πως οι ανακαλύψεις είναι 1% έμπνευση και 99% αγγαρεία. Παρόμοια ρήση έχει πει και ο Orson Wells για την κινηματογραφική παραγωγή. Ο Deutsch ισχυρίζεται πως ένα προτέρημα των ανθρώπων έναντι των μηχανών είναι το γεγονός ότι μπορούν αυτές οι φαινομενικά μηχανικές εργασίες να έχουν πλάκα και δημιουργικότητα. Λέει χαρακτηριστικά ότι ένα πείραμα που αποτυγχάνει εξακολουθεί να έχει πλάκα παρόλη την αποτυχία του.

Σχετικά με τις ανθρώπινες αισθήσεις, ξαναγυρνάει σε αυτό το κεφάλαιο, και επισημάνει το γεγονός ότι το εύρος των ανθρώπινων αισθήσεων είναι πολύ λίγο και πολύ μικρό σε σχέση με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο σύμπαν και πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να εντοπίσουμε χωρίς μηχανική υποβοήθηση. Εν τέλει η πραγματικά ακριβής παρατήρηση είναι πάντα ακραία έμμεση.

O Feynman επέμενε ότι πρέπει να μαθαίνουμε περισσότερο πώς να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι τα επιστημονικά όργανα μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματικότητα την στιγμή που με καθαρά φυσικούς όρους μας διαχωρίζουν περισσότερο από αυτή.


Previous Post
The spark
Next Post
The reach of explanations